2019-12-04 08:27:36

Predavanje na temu Srednje škole i muzeji - primjeri dobre prakse

U  Edukativnoj dvorani Kneževe palače održana su predavanja na temu Srednje škole i muzeji – primjeri dobre prakse. Svoja zapažanja i izlaganja iznijeli su predstavnici nekoliko srednjih škola. Budući da se naša suradnja ipak ne svodi samo na organizirane posjeet Muzeju, predstavljeno je nekoliko „Primjera dobre prakse“ između Narodnog muzeja Zadar i Hotelijersko–turističke i ugostiteljske škole koja se ponavlja iz godine u godinu, točnije od 2011. Fotografije!

Predstavnice naše škole Anita Lovrin i Ivona Vukić nakon uvodnog dijela upoznale su sve prisutne s knjižicom recepata „Smokva-kraljica Mediterana“, Maketom Perivoja kraljice Jelene, autohtonim jelima koja su pripremljena i poslužena prilikom obilježavanja Etno dana Narodnog muzeja kao i međunarodnog Dana muzeja, slikarskim radionicama, lentom vremena Kneževe palače,  glazbenim aktivnostima, posjećenim izložbama i sudjelovanjem u kvizu na temu „Prehrana“. 

Naše predstavnice istaknule su važnost Muzeja kao „trećeg prostora“ u kojem se usvajaju znanja i iskustva na sasvim nov, inovativan način koji daje slobodu izražavanja i potencira nekoliko vještina. Sudjelovanjem u edukativnim radionicama, izložbama, kvizovima, obljetnicama i natječajima u organizaciji Muzeja, razbila se predrasuda učenika da je to obveza koju „moraju samo odraditi“. Zapravo, sve više uključivanjem u nastavni proces Muzej je postao nezaobilazan pratitelj u procesu odgoja i obrazovanja naših učenika koji neprestano komunicira s nastavnicima te ih tako obavještava pravovremeno  o svim predviđenim zbivanjima kroz godinu.

Kroz posjete Muzeju, Škola je dala i određen djelić onoga u čemu je najbolja, u prezentaciji i pripremi hrane koja se može primijeniti u različitim aktivnostima, a primjer je i izrada okvira od tijesta koja se koristila u izradi lente vremena Kneževe palače. Pri tome se i naša Škola dodatno predstavila uz već poznati slogan - Škola za sva osjetila!


Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola Zadar